Projecten kennen risico’s; een van de meest onderscheidende factoren met reguliere processen die helemaal gericht zijn op beheersing en het uitsluiten van risico’s. Projecten begeven zich op onontgonnen terrein, dus kom je meer risico’s tegen. Hoe ga je daarmee om en hoe zorg je dat het project er niet onder gaat leiden, of erger nog; erdoor strandt? Daar geven we in twee stappen een antwoord op in deze workshop Risicomanagement.
De eerste stap is een relatief eenvoudige aanpak zoals die ook in methoden als PRINCE2 wordt gehanteerd. De tweede stap is een zwaardere aanpak die gebaseerd is op FMEA. FMEA is van origine een militaire methode gericht op het beperken van schade door ongelukken met wapens. De methode is dus ook “steviger” en kan daardoor bureaucratisch over komen, maar hoeft dat niet te zijn. FMEA is later overgenomen door allerlei industrieën en de medische sector om risico’s te beperken. FMEA is er ook in allerlei varianten; die behandelen we niet, wel de basis.
Omgang met risico’s is vooral voor projectleiders; zij moeten uiteindelijk een besluit nemen over risico’s. En als ze te groot worden moeten ze dat overleggen met de stuurgroep. Maar ook voor teamleden en mensen betrokken bij kwaliteit en certificaties is het belangrijk te weten hoe je risico’s beoordeelt en er maatregelen tegen neemt.
Tijdens de workshop Risicomanagement van een dagdeel behandelen we voor beide versies de door te lopen stappen en de achterliggende manier van inschatten en beoordelen van het risico. En natuurlijk wat je vervolgens met dat risico doet, welke maatregelen je (al dan niet) neemt en hoe je die maatregelen borgt.
We kunnen de workshop Risicomanagement ook uitbreiden met een of twee extra dagdelen door een lopend project als voorbeeld te nemen en dan in groepen de diverse stukken risico-analyse te doen.
Als vervolg op de workshops kunnen we u ook adviseren welke normen voor uw projecten kunnen gelden, welke risicomethoden daarbij passen en helpen bij het implementeren van de gekozen methode.