Risicomanagement

Risicomanagement in twee versies: als basis als in PRINCE2 etc. en als zwaardere aanpak met behulp van FMEA (Failure Mode and Effect Analysis).
Print Friendly, PDF & Email

Projecten kennen risico’s; een van de meest onderscheidende factoren met reguliere processen die helemaal gericht zijn op beheersing en het uitsluiten van risico’s. Projecten begeven zich op onontgonnen terrein, dus kom je meer risico’s tegen. Hoe ga je daarmee om en hoe zorg je dat het project er niet onder gaat leiden, of erger nog; erdoor strandt? Daar geven we in twee stappen een antwoord op in deze workshop Risicomanagement.

De eerste stap is een relatief eenvoudige aanpak zoals die ook in methoden als PRINCE2 wordt gehanteerd. De tweede stap is een zwaardere aanpak die gebaseerd is op FMEA. FMEA is van origine een militaire methode gericht op het beperken van schade door ongelukken met wapens. De methode is dus ook “steviger” en kan daardoor bureaucratisch over komen, maar hoeft dat niet te zijn.  FMEA is later overgenomen door allerlei industrieën en de medische sector om risico’s te beperken. FMEA is er ook in allerlei varianten; die behandelen we niet, wel de basis.

Omgang met risico’s is vooral voor projectleiders; zij moeten uiteindelijk een besluit nemen over risico’s. En als ze te groot worden moeten ze dat overleggen met de stuurgroep. Maar ook voor teamleden en mensen betrokken bij kwaliteit en certificaties is het belangrijk te weten hoe je risico’s beoordeelt en er maatregelen tegen neemt.

Tijdens de workshop Risicomanagement van een dagdeel behandelen we voor beide versies de door te lopen stappen en de achterliggende manier van inschatten en beoordelen van het risico. En natuurlijk wat je vervolgens met dat risico doet, welke maatregelen je (al dan niet) neemt en hoe je die maatregelen borgt.

We kunnen de workshop Risicomanagement ook uitbreiden met een of twee extra dagdelen door een lopend project als voorbeeld te nemen en dan in groepen de diverse stukken risico-analyse te doen.

Als vervolg op de workshops kunnen we u ook adviseren welke normen voor uw projecten kunnen gelden, welke risicomethoden daarbij passen en helpen bij het implementeren van de gekozen methode.

Consultants

Frank van Dam

Vragen?

Neem contact met ons op.

Kosten workshop
In overleg

Locatie
in-company

Vereiste voorkennis
Enig huiswerk als voorbereiding

Binnen PRINCE2 is risicomanagement een thema. Doel is het project betere mogelijkheden geven om te slagen door het identificeren, beoordelen en beheersen van onzekerheid. Daarvoor kent dit thema de volgende stappen:

  • Identificeren (context en risico’s)
  • Beoordelen (inschatten en evalueren)
  • Plannen (maatregelen)
  • Implementeren (van die maatregelen)
  • Communiceren (over de risico’s en maatregelen)

Het beoordelen van de risico’s en het bedenken van maatregelen gaat aan de hand van twee eenvoudige tabellen waarbij veel ruimte is voor eigen interpretatie. Daar moet de projectleider dus een richting-gevende rol in spelen.

Bij FMEA’s is dit wat zwaarder gereglementeerd, en is er minder ruimte voor eigen interpretatie. Voor diverse vakgebieden/industrieën zijn de FMEA’s en hun uitvoering zelfs vastgelegd in normen.  Zo kent een FMEA niet 5 maar 7 stappen waarbij het risico ook via een strak protocol wordt geschat; eenmaal vóór het bedenken van maatregelen, en eenmaal na het bedenken van maatregelen. Daarbij worden dan drie factoren gewogen (ernst, kans van gebeuren, kans op ontdekking). Vaak wordt ook geëist dat bij de overdracht delen van de FMEA getest worden, dus er moet een gedegen onderbouwing zijn voor de risico inschatting en betrouwbaarheid van de maatregelen. Logisch, want je wil niet dat de remmen van je auto niet goed meer werken omdat iemand te soepel door de risicoanalyse is gelopen.

Op maat gemaakt

Oppidum zal met de opdrachtgever de behoefte bespreken om samen te bepalen welke onderdelen van de workshop Risicomanagement relevant zijn en waar de nadruk op moet worden gelegd. We kunnen hierin ook rekening houden met de praktijksituatie van de opdrachtgever om een doeltreffende workshop te geven die de organisatie inspiratie geeft om de volgende stappen te zetten.

Veelgestelde vragen over workshops

Print Friendly, PDF & Email

Oriënterende workshops kunnen zeker online in een videocall worden gegeven. Het wordt wat lastiger bij verdiepende workshops vanwege meerwaarde van de dynamiek van de groep. Ook dan zou het wel kunnen, maar het vergt wel wat meer huiswerk en eigen oefening. Daar zullen we dan rekening mee moeten houden in de voorbereiding en planning van de workshop. In overleg komen we altijd wel tot een werkbare opzet om te kunnen voldoen aan de wensen van de organisatie.

Virtuele workshops zijn bij uitstek geschikt voor klanten met vestigingen in binnen- en buitenland. Wij zorgen voor voldoende afwisseling en interactie om het effectief te maken en spannend te houden.

Print Friendly, PDF & Email

Het grootste verschil tussen de workshop en onze geaccrediteerde trainingen is dat er aan het eind van de workshop geen examen en certificaat wacht, maar dat het individu en/of de groep een tastbaar resultaat heeft waar ze direct mee verder kunnen. Een verklaring van deelname is altijd mogelijk.

Wilt u liever een geaccrediteerd certificaat halen? Bekijk ons aanbod van trainingen.

Print Friendly, PDF & Email

Onze workshops komen het beste tot hun recht in groepen, waarbij de groep wordt begeleid door een ervaren en geaccrediteerde Oppidum professional. Een uitgelezen kans om precies uw vraagstukken aan te pakken. Alle Oppidum workshops zijn perfecte alternatieven die naast onze gecertificeerde trainingen waarde toevoegen aan uw organisatie en/of personeel.

Print Friendly, PDF & Email

Onze workshops hebben een vaste kern, maar kunnen op basis van uw vragen of wensen aangepast worden of specifieke accenten krijgen.

Print Friendly, PDF & Email

Workshops kunnen in dagdelen of complete dagen worden aangeboden, afhankelijk van uw persoonlijke situatie. We bieden onze workshops op een zeer flexibele wijze aan; in-company, een zelfstandige locatie of allicht tijdens een gezamenlijke maaltijd om daarna in de avonduren door te gaan.

Print Friendly, PDF & Email

Voorafgaand aan de workshop nemen we de situatie en de vragen die leven met u door en verwerken dat in de inhoud en de opzet. Dat kan verder doorgezet worden door bijvoorbeeld aanvullende workshops te maken die helpen methoden of werkwijzen af te stemmen op de organisatie en de introductie ervan te begeleiden.