Portfolio, Programme and Project Offices Foundation

Training, 2 dagen, klassikaal, virtueel, certificaat
Print Friendly, PDF & Email

De best practice Portfolio, Programme and Project Offices (P3O®) professionaliseert de beslissingsondersteuning bij veranderinitiatieven door op het juiste niveau beslissingen te laten namen op basis van de juiste informatie.

De best practice P3O biedt universeel toepasbare richtlijnen om individuen en organisaties in staat te stellen met succes geschikte ondersteuningsstructuren op te zetten, te ontwikkelen en te onderhouden. Die ondersteuningsstructuren kennen we in de praktijk onder andere als PMO’s, portfolio offices en programmabureaus.

Met de richtlijnen is het mogelijk om professionaliserings- en verbeteringsslagen te maken, bijvoorbeeld bij het ondersteunen van de besluitvorming op het niveau van het senior management, de oplevering van programma’s en projecten en het identificeren en het realiseren van ‘outcomes’ en ‘benefits’.

Doel van de Portfolio Programme and Project Offices Foundation training

Tijdens de training gaan we de volgende vragen beantwoorden:

 • Wat is een P3O?
 • Waarom hebben we een P3O?
 • Hoe kunnen we een P3O ontwerpen?
 • Welke functies en diensten kunnen en moeten worden aangeboden?
 • Hoe implementeren of vernieuwen we een P3O?
 • Hoe voeren we een P3O in de praktijk uit?

Na de training beschikt u over de volgende vaardigheden:

 • U richt de ondersteuning van portfolio, programma en project offices deskundig in om daarmee de strategie van de organisatie optimaal te realiseren.
 • U maakt een optimale keuze voor de combinatie van ondersteunende offices.
 • U stelt een Center of Excellence in dat de managementkennis voor de hele organisatie borgt, continue verbetert en niet steeds opnieuw dezelfde fout maakt.
 • U kunt het bestaansrecht van een P3O beargumenteren in een Business Case.
 • U kunt de dienstverlening van de ondersteuning aanpassen aan de volwassenheid van de organisatie zodat het meeste en duurzaamste effect wordt bereikt.

Doelgroep

De training is bedoeld voor iedereen die binnen een organisatie te maken krijgt met de ondersteuning van en de beslissingen rond portfolio’s, programma’s en projecten. Het gaat dan om leidinggevenden van Portfolio, Programma en/of Project Offices, portfoliomanagers en directieleden verantwoordelijk voor het aansturen van een portfolio. Maar ook om de professionals die die werk uitvoeren, zoals managers en medewerkers verantwoordelijk voor de ondersteuning, borging en verbetering van portfolio-, programma- en projectmanagement. En de adviseurs die hierbij adviseren.

Slim combineren

Wij adviseren u deze training af te nemen in combinatie met de P3O® Practitioner workshop. De investering voor de combinatie van een training P3O® Foundation met een workshop P3O® Practitioner zijn in totaal € 1.850,- (excl. BTW en excl. examenkosten voor P3O Foundation).

Neemt u svp contact met ons op als u ook examen wilt doen voor P3O® Practitioner.

Portfolio, Programme and Project Offices P3O Foundation

Trainers

Clemens Bon

Download brochure

De P3O Foundation trainingsbrochure inclusief prijzen.

Aanvragen training

U kunt hier direct uw aanvraag voor een training indienen of u kunt een in-company training aanvragen. Wij nemen dan contact met u op om met u te overleggen hoe u de training gegeven wilt hebben en om een tijdstip te prikken.

Vragen?

Neem contact met ons op.

Kosten trainingsdagen
€ 1.180,- (excl. BTW)

Kosten Examenpakket
€ 250,- (excl. BTW)

Trainingsduur
2 dagen

Locatie
Trainingslocatie, on-site, virtueel

Vereiste voorkennis
Geen ingangseisen

Taal
Het manual, cursusmateriaal en examen zijn alleen in het Engels beschikbaar.

Certificering
P3O® Foundation Certificaat

Inhoud van de Portfolio Programme and Project Offices Foundation training

Portfolio Programme and Project Offices P3O Foundation richt zich op alle professionals die in een organisatie te maken krijgt met de inrichting en de uitvoering van P3O’s.

In de Portfolio Programme and Project Offices P3O Foundation training komen onder meer aan de orde:

 • Inleiding tot het gedachtengoed achter P3O. Hoe kan besluitvorming verbeterd worden en wanneer voegt ondersteuning waarde toe?
 • Waarom we een P3O hebben.
 • Hoe een P3O-model te ontwerpen dat past bij de organisatie. Het gaat dan om fysiek of virtueel, permanent of tijdelijk, centraal of decentraal of een mix van deze aspecten.
 • Hoe een P3O te implementeren of opnieuw te activeren.
 • Hoe een P3O functie uit te voeren.

Cursusvorm

De cursus voor Portfolio, Programme and Project Offices P3O Foundation is beschikbaar als open (groeps)training, individuele zelfstudie, een blended en een e-learning variant.

Certificering informatie

logo Portfolio, Programme and Project Offices P3O ATO

De training wordt afgesloten met het internationaal erkende Portfolio, Programme and Project Offices P3O Foundation examen. Voor dit multiple choice examen met 75 vragen krijgt u 1 uur de tijd. Van deze 75 vragen zijn er 5 testvragen, zodat er 70 echte examenvragen overblijven. Indien u 50% van de vragen goed heeft, ontvangt u het door AXELOS Limited via PeopleCert uitgegeven Portfolio, Programme and Project Offices P3O Foundation Certificaat.

Als u niet slaagt, mag u gratis de training opnieuw volgen. U betaalt dan alleen nog de examenkosten met een kleine administratieve opslag.

Het is voor alle cursisten op deze geaccrediteerde cursussen verplicht om zich ook voor het examen te registeren.

Toepassing

Management of Portfolios P3O® is met name van belang bij het rechtvaardigen en professionaliseren van ondersteuning van portfolio’s, programma’s en projecten. Daarmee kunnen betere beslissingen genomen worden die zorgen voor meer resultaat en waarde voor de organisatie en de klanten.

De training P3O® Foundation is bedoeld voor iedereen die hier dagelijks mee te maken heeft en hierin wil verbeteren.

Veelgestelde vragen over trainingen en examens

Print Friendly, PDF & Email

Oppidum heeft ook meer dan 10 jaar ervaring met het opzetten van maatwerkcursussen voor bedrijven met een hoge mate van zelfstudie, onder begeleiding. Dit is meestal gedeeltelijk geschikt voor mensen in het begin van hun carrière en voor jonge en veelbelovende consultants. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Zelfstudie pakketten zijn niet gepland in de trainingsagenda, dus neemt u alstublieft contact met ons op als u geïnteresseerd bent.

Print Friendly, PDF & Email

Oppidum heeft inmiddels meer dan 20 jaar ervaring met het uitvoeren van klassikale trainingen. De meerwaarde van klassikale trainingen is de interactie tussen de deelnemers die van verschillende achtergronden en ondernemingen komen in combinatie met de interactie met de ervaren trainer.

De meeste klassikale trainingen zijn twee volledige dagen met een week daartussen.

Van de deelnemers wordt verwacht dat zij ongeveer 4 uur besteden aan de voorbereiding. Tussen de twee trainingsdagen is het verstandig om rekening te houden met 4 tot 6 uur zelfstudie. Na de tweede dag is een aanvullende zelfstudie van 4 uur meestal voldoende om het examen met succes te kunnen afleggen.

Print Friendly, PDF & Email

Als het aantal deelnemers relatief gering is of als er deelnemers zijn van verschillende landen is het mogelijk een virtuele of een blended training aan te bieden. Het voordeel hiervan is dat er meer persoonlijk contact is in kleinere tijdsblokken uitgestrekt over een langere periode. Het is een training met een VIP-aanpak.

De meeste trainingen hebben dan de volgende opbouw:

 1. Voorbereiding door de deelnemer (4 uur)
 2. Een inleidend webinar met de trainer (meestal 2 uur)
 3. Zelfstudie (2 uur)
 4. Een bijeenkomst van een dagdeel op een afgesproken locatie, of 2 aanvullende webinars met zelfstudie daartussen.
 5. Twee afsluitende webinars met de zelfstudie daartussen

De meeste contacttijd is persoonlijk en hierdoor ontstaat een andere beleving dan bij een standaard online training. We doen dit inmiddels meerdere jaren en het leidt tot veel prima resultaten.

Deze virtuele / blended trainingen zijn niet gepland in de trainingsagenda, dus neemt u alstublieft contact met ons op als u geïnteresseerd bent.

Print Friendly, PDF & Email

De taal van de training is per training specifiek aangegeven. Meestal is de voertaal tijdens de trainingsdagen Nederlands. Bij de meeste trainingen is het cursusmateriaal in het Nederlands beschikbaar. Bij sommige trainingen is het cursusmateriaal in het Engels en is er ook uitsluitend mogelijk om in het Engels examen te doen.

Uiteraard is het ook mogelijk om de trainingen helemaal in het Engels uit te voeren.

Print Friendly, PDF & Email

Het is mogelijk om het examen via uw eigen laptop/computer af te leggen met toezicht op afstand. Dit geldt zowel voor examens via APMG als voor PeopleCert.

Het principe is dat u zowel een examen boekt als een afspraak met een toezichthouder. Zowel APMG als PeopleCert hebben hiervoor eigen oplossingen. Op het afgesproken tijdstip begint een virtuele ontmoeting met de toezichthouder op afstand. Na het doorlopen van de kennismakings- en legitimatieprocedure vraagt de toezichthouder uw kamer in beeld te brengen met de camera van uw notebook. De reden hiervan is om na te gaan dat eventuele hulpmiddelen beperkt zijn tot hetgeen toegestaan is. Om diezelfde reden controleert de toezichthouder ook de programma’s die op uw computer geopend zijn.

Vervolgens wordt het examen opgestart en kunt u de examenvragen beantwoorden. Als u klaar bent of nadat de toegestane tijd verstreken is, wordt het examen beëindigd en is de (voorlopige) uitslag direct bekend.

Meer informatie over online examen bij PeopleCert: Online Proctoring van Peoplecert

Meer informatie over de technische specificatie en de gebruikershandleiding voor het gebruik van ProctorU bij APMG: Online Exam Proctoring with ProctorU

APMG heeft een video gemaakt over het verloop van een ProtorU examen tijdens de examendag.

Print Friendly, PDF & Email

U heeft elke woensdag van de week de mogelijkheid om een ‘public exam’ af te leggen op het APMG kantoor in Huizen; de examens worden op papier afgenomen en starten om 10.00 uur.

Het meenemen van een geldig legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs) is vereist voor het examen. Het is niet mogelijk om het examen af te nemen zonder dat de kandidaat een geldig legitimatiebewijs heeft meegenomen.

Het adres is Huizermaatweg 29, 1273 NA Huizen. In geval van vragen, kunt u ook APMG bellen op: +31 (0) 35 52 31 845.

Op nationale feestdagen zijn er geen ‘public exams’.

Wanneer u al een Oppidum examen voucher van ons heeft ontvangen, vraag dan hier uw examen aan: https://publicexambookings.apmg-international.com/

Nadat u zich heeft geregistreerd, krijgt u van ons een email met instructie om u aan te melden via de website van APMG, om een wachtwoord in te stellen en om uw persoonlijke informatie te updaten/bevestigen.

Lees ook onze trainingsvoorwaarden

Let op: Binnen 6 maanden na een training wordt u geacht het examen te maken. Indien u niet aanwezig kan zijn op een afgesproken examendag dient u dit uiterlijk 14 dagen van te voren te melden.

APMG hanteert hierbij de volgende voorwaarden:

 • De examendatum kan eenmalig zonder bijkomende kosten veranderd worden, dit minimaal 10 werkdagen voor de examendatum met APMG wordt geregeld.
 • Indien de examendatum een tweede keer wordt veranderd, zullen administratiekosten ad EUR 82,- (incl. BTW) in rekening worden gebracht.
 • Administratiekosten ad EUR 82,- (incl. BTW) zullen ook in rekening worden gebracht, indien u besluit de examendatum meer dan 10 werkdagen voor de examendatum te annuleren. In dit geval dient APMG-Benelux schriftelijk of per e-mail op de hoogte gesteld te worden.
 • De kosten voor het examen zullen niet worden terugbetaald indien u het examen binnen 10 werkdagen voor de examendatum annuleert.
 • De kosten voor het examen zullen niet worden terugbetaald indien u het examen binnen 10 werkdagen voor de examendatum verplaatst naar een andere datum. De kosten voor een nieuw examen zullen in rekening worden gebracht.
 • Het examen is niet overdraagbaar aan andere personen.
Print Friendly, PDF & Email

Als bij uw training geaccrediteerd is door APMG en u ook het wilt afleggen, kunt u daarvoor bij Oppidum een voucher aanschaffen. Met behulp van dit voucher kunt u een account aanmaken in de Candidate Portal van APMG en vervolgens een examen met ProctorU inplannen. APMG heeft een video gemaakt over het aanmelden voor en het inplannen van een examen inclusief ProtorU.