Agile Change Agent

Training, 2 dagen, klassikaal, virtueel, certificaat
Print Friendly, PDF & Email

Agile Change Agent is gericht op mensen die op de werkvloer veranderingen met een Agile aanpak tot stand willen brengen. Deelnemers leren hoe hun veranderingen ingebed en geaccepteerd worden en voordeel opleveren. Het uitgangspunt daarbij is dat Change Management iets voor iedereen is. Niet alleen voor specialisten. Kunnen veranderen hoort bij iedere rol en bij iedere functie en ‘change agents’ zijn daarbij de voorloper.

Allesbepalend bij deze veranderingen zijn de relaties die we hebben met de mensen om ons heen. Empathie, beïnvloeden en motiveren vormen het kloppend hart van de veranderingen. Heel veel inzichten op dit gebied zijn samengekomen in een praktische training.

Deze training is niet alleen praktisch, maar ook Agile. Dat zit ‘m in de flexibiliteit – dat er iteratief veranderingsresultaten bereikt worden. En het zit ‘m in de mensen. Menselijke relaties, vertrouwen en gemeenschappelijkheid zijn cruciaal om veranderingen te doen slagen.

De training is gebaseerd op het boek “Agile Change Management” door Melanie Franklin.

Doel van de Agile Change Agent training

Het doel van de Agile Change Agent training is praktisch en toegepast veranderingen op de werkvloer te bedenken en door te voeren.

Na de training beschikt u over de volgende vaardigheden:

 • Met een Agile aanpak veranderingen samen bedenken en vormgeven.
 • Doorzien hoe een Agile aanpak een verandering positief kan beïnvloeden waardoor de impact op de betrokkenen en de organisatie toeneemt.
 • Het maken van een roadmap voor de Agile aanpak van de veranderingen.
 • Agile technieken toepassen om activiteiten te onderkennen en prioriteren te stellen op basis van toegevoegde waarde voor de organisatie en de klanten.
 • Een omgeving te creëren die de verandering ondersteunt.
 • Veranderingen lean en flexibel te maken waardoor de effecten en de benefits sneller bereikt worden.

Doelgroep

De training Agile Change Agent is gericht op iedereen die de voortrekker willen zijn bij het plannen, uitvoeren en tot stand brengen van succesvolle veranderingen op de werkvloer op basis van een Agile aanpak. Het kan daarbij gaan om mensen die de motor en de inspirator willen zijn van veranderingen binnen hun afdeling of die daar als een pionier mede richting aan willen geven.

Slim combineren

Wij adviseren u deze training af te nemen in combinatie met de Scrum Master training. Hiermee wordt de kennismaking met Scrum en Agile verdiept. De investering voor de combinatietraining van Agile Change Agent met Scrum Master zijn in totaal € 2.095,- (excl. BTW en excl. examenkosten).

Een andere logische combinatie is om deze training te combineren met de Stakeholder Engagement training. Hiermee wordt veel dieper gegaan op hoe alle belanghebbers tijdens de verschillende fasen van het veranderproces optimaal betrokken kunnen worden. De investering voor de combinatietraining van Agile Change Agent met Stakeholder Engagement zijn ook in totaal € 2.095,- (excl. BTW en excl. examenkosten).

Kalender

Hieronder vindt u geplande trainingsmomenten voor deze cursus. Voor andere mogelijkheden of een in-company training kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Er zijn op dit moment geen trainingsmomenten gepland. Neem svp contact met ons op voor de mogelijkheden.
Agile Change Agent

Download brochure

De Agile Change Agent trainingsbrochure inclusief prijzen.

Aanvragen training

U kunt direct inschrijven voor een geplande training of u vraagt een in-company training aan. Wilt u wel een klassikale training maar op een afwijkende startdatum, stuur ons dan een verzoek.

Vragen?

Neem contact met ons op.

Kosten trainingsdagen
€ 1.180,- (excl. BTW)

Kosten Examenpakket
€ 200,- (excl. BTW)

Trainingsduur
2 dagen

Locatie
Trainingslocatie, on-site, virtueel

Vereiste voorkennis
Geen ingangseisen

Taal
Het boek “Agile Change Management, het cursusmateriaal en het examen zijn alleen in het Engels beschikbaar.

Certificering
Agile Change Agent Certificaat

Inhoud van de Agile Change Agent training

Agile Change Agent richt zicht op alle mensen die aan de basis willen staan van succesvolle veranderingen in hun eigen organisatie en dit willen doen op een agile manier. Dit wordt uitgewerkt binnen 4 thema’s:

 • Roadmap. De processen, activiteiten en informatie die nodig is om veranderinitiatieven te plannen en uit te voeren.
 • Business need. Het begrijpen van wat de organisatie op dit moment nodig heeft en hoe de informatie verkregen kan worden om zeker te stellen dat de verandering dat ook daadwerkelijk brengt.
 • Het opbouwen van relaties. Hoe vertrouwen opgebouwd kan worden en hoe ondersteunende relaties ontwikkeld kan worden tussen degenen die met de verandering te maken hebben.
 • Het totstandbrengen van een positieve en ondersteunende omgeving waarbinnen mensen gemotiveerd worden om een onderdeel te zijn van de verandering.

Cursusvorm

De cursus voor Agile Change Agent is beschikbaar als open (groeps)training en een blended variant.

Certificering informatie

Agile Change Agent logo

De training wordt afgesloten met het internationaal erkende Agile Change Agent examen. Voor dit multiple choice examen met 50 vragen krijgt u 40 minuten de tijd. Indien u 50% van de vragen goed heeft, ontvangt u het door APMG uitgegeven Agile Change Agent Certificaat.

Als u niet slaagt, mag u gratis de training opnieuw volgen. U betaalt dan alleen nog de examenkosten met een kleine administratieve opslag.

Toepassing

De training Agile Change Agent is inderdaad vooral gericht op toepassing. De nadruk ligt niet op de theorieën en modellen voor organisatie verandering, maar vooral op hands-on toepassing in de dagelijkse praktijk van de werkvloer. Vaak betreft het dan een onderdeel van een grootschalige verandering, die zeker niet beperkt is tot IT.

Veelgestelde vragen over trainingen en examens

Print Friendly, PDF & Email

Oppidum heeft ook meer dan 10 jaar ervaring met het opzetten van maatwerkcursussen voor bedrijven met een hoge mate van zelfstudie, onder begeleiding. Dit is meestal gedeeltelijk geschikt voor mensen in het begin van hun carrière en voor jonge en veelbelovende consultants. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Zelfstudie pakketten zijn niet gepland in de trainingsagenda, dus neemt u alstublieft contact met ons op als u geïnteresseerd bent.

Print Friendly, PDF & Email

Oppidum heeft inmiddels meer dan 20 jaar ervaring met het uitvoeren van klassikale trainingen. De meerwaarde van klassikale trainingen is de interactie tussen de deelnemers die van verschillende achtergronden en ondernemingen komen in combinatie met de interactie met de ervaren trainer.

De meeste klassikale trainingen zijn twee volledige dagen met een week daartussen.

Van de deelnemers wordt verwacht dat zij ongeveer 4 uur besteden aan de voorbereiding. Tussen de twee trainingsdagen is het verstandig om rekening te houden met 4 tot 6 uur zelfstudie. Na de tweede dag is een aanvullende zelfstudie van 4 uur meestal voldoende om het examen met succes te kunnen afleggen.

Print Friendly, PDF & Email

Als het aantal deelnemers relatief gering is of als er deelnemers zijn van verschillende landen is het mogelijk een virtuele of een blended training aan te bieden. Het voordeel hiervan is dat er meer persoonlijk contact is in kleinere tijdsblokken uitgestrekt over een langere periode. Het is een training met een VIP-aanpak.

De meeste trainingen hebben dan de volgende opbouw:

 1. Voorbereiding door de deelnemer (4 uur)
 2. Een inleidend webinar met de trainer (meestal 2 uur)
 3. Zelfstudie (2 uur)
 4. Een bijeenkomst van een dagdeel op een afgesproken locatie, of 2 aanvullende webinars met zelfstudie daartussen.
 5. Twee afsluitende webinars met de zelfstudie daartussen

De meeste contacttijd is persoonlijk en hierdoor ontstaat een andere beleving dan bij een standaard online training. We doen dit inmiddels meerdere jaren en het leidt tot veel prima resultaten.

Deze virtuele / blended trainingen zijn niet gepland in de trainingsagenda, dus neemt u alstublieft contact met ons op als u geïnteresseerd bent.

Print Friendly, PDF & Email

De taal van de training is per training specifiek aangegeven. Meestal is de voertaal tijdens de trainingsdagen Nederlands. Bij de meeste trainingen is het cursusmateriaal in het Nederlands beschikbaar. Bij sommige trainingen is het cursusmateriaal in het Engels en is er ook uitsluitend mogelijk om in het Engels examen te doen.

Uiteraard is het ook mogelijk om de trainingen helemaal in het Engels uit te voeren.

Print Friendly, PDF & Email

Het is mogelijk om het examen via uw eigen laptop/computer af te leggen met toezicht op afstand. Dit geldt zowel voor examens via APMG als voor PeopleCert.

Het principe is dat u zowel een examen boekt als een afspraak met een toezichthouder. Zowel APMG als PeopleCert hebben hiervoor eigen oplossingen. Op het afgesproken tijdstip begint een virtuele ontmoeting met de toezichthouder op afstand. Na het doorlopen van de kennismakings- en legitimatieprocedure vraagt de toezichthouder uw kamer in beeld te brengen met de camera van uw notebook. De reden hiervan is om na te gaan dat eventuele hulpmiddelen beperkt zijn tot hetgeen toegestaan is. Om diezelfde reden controleert de toezichthouder ook de programma’s die op uw computer geopend zijn.

Vervolgens wordt het examen opgestart en kunt u de examenvragen beantwoorden. Als u klaar bent of nadat de toegestane tijd verstreken is, wordt het examen beëindigd en is de (voorlopige) uitslag direct bekend.

Meer informatie over online examen bij PeopleCert: Online Proctoring van Peoplecert

Meer informatie over de technische specificatie en de gebruikershandleiding voor het gebruik van ProctorU bij APMG: Online Exam Proctoring with ProctorU

APMG heeft een video gemaakt over het verloop van een ProtorU examen tijdens de examendag.

Print Friendly, PDF & Email

U heeft elke woensdag van de week de mogelijkheid om een ‘public exam’ af te leggen op het APMG kantoor in Huizen; de examens worden op papier afgenomen en starten om 10.00 uur.

Het meenemen van een geldig legitimatiebewijs (paspoort of rijbewijs) is vereist voor het examen. Het is niet mogelijk om het examen af te nemen zonder dat de kandidaat een geldig legitimatiebewijs heeft meegenomen.

Het adres is Huizermaatweg 29, 1273 NA Huizen. In geval van vragen, kunt u ook APMG bellen op: +31 (0) 35 52 31 845.

Op nationale feestdagen zijn er geen ‘public exams’.

Wanneer u al een Oppidum examen voucher van ons heeft ontvangen, vraag dan hier uw examen aan: https://publicexambookings.apmg-international.com/

Nadat u zich heeft geregistreerd, krijgt u van ons een email met instructie om u aan te melden via de website van APMG, om een wachtwoord in te stellen en om uw persoonlijke informatie te updaten/bevestigen.

Lees ook onze trainingsvoorwaarden

Let op: Binnen 6 maanden na een training wordt u geacht het examen te maken. Indien u niet aanwezig kan zijn op een afgesproken examendag dient u dit uiterlijk 14 dagen van te voren te melden.

APMG hanteert hierbij de volgende voorwaarden:

 • De examendatum kan eenmalig zonder bijkomende kosten veranderd worden, dit minimaal 10 werkdagen voor de examendatum met APMG wordt geregeld.
 • Indien de examendatum een tweede keer wordt veranderd, zullen administratiekosten ad EUR 82,- (incl. BTW) in rekening worden gebracht.
 • Administratiekosten ad EUR 82,- (incl. BTW) zullen ook in rekening worden gebracht, indien u besluit de examendatum meer dan 10 werkdagen voor de examendatum te annuleren. In dit geval dient APMG-Benelux schriftelijk of per e-mail op de hoogte gesteld te worden.
 • De kosten voor het examen zullen niet worden terugbetaald indien u het examen binnen 10 werkdagen voor de examendatum annuleert.
 • De kosten voor het examen zullen niet worden terugbetaald indien u het examen binnen 10 werkdagen voor de examendatum verplaatst naar een andere datum. De kosten voor een nieuw examen zullen in rekening worden gebracht.
 • Het examen is niet overdraagbaar aan andere personen.
Print Friendly, PDF & Email

Als bij uw training geaccrediteerd is door APMG en u ook het wilt afleggen, kunt u daarvoor bij Oppidum een voucher aanschaffen. Met behulp van dit voucher kunt u een account aanmaken in de Candidate Portal van APMG en vervolgens een examen met ProctorU inplannen. APMG heeft een video gemaakt over het aanmelden voor en het inplannen van een examen inclusief ProtorU.