man op berg met verrekijker

Blog serie over organisatieverandering

Print Friendly, PDF & Email

Omgaan met veranderingen in organisaties uitgelegd aan de hand van drie modellen.

De corona pandemie is een stevig en verdrietig voorbeeld van wat verandering betekent. Verandering komt op je af en komt nooit gelegen, maar hoe ga je daar dan mee om? In deze blog serie nemen we je mee in het herkennen van de verschillende veranderingen, in het meten van de complexiteit en de volwassenheid van de organisatie en in het werken met een verscheidenheid aan krachten tijdens het veranderproces.

Veranderingen herkennen

Voor organisaties zijn het roerige tijden met verschillende soorten veranderingen die tegelijk op ons af komen en vragen maximaal multitasking. De les voor organisaties is dat verandering nooit eenduidig is, want er lopen wel vijf soorten verandering door elkaar zegt het Cynefin model. In de eerste blog bekijken we dit model waarmee we veranderingen kunnen herkennen en welke aanpak passend is bij elk type verandering.

>> Blog 1 – Roerige tijden: verschillende soorten verandering komen tegelijk

Complexiteit en volwassenheid

Verandering dwingt tot actie, maar eigenlijk moet je eerst een stap naar achteren doen, even stil staan en om je heen kijken. In de tweede blog gaan we onderzoeken aan de hand van de Stacey-matrix hoe complex en urgent de verandering is. Identificeer in welke van de 5 groeistadia de organisatie zich bevindt om te bepalen of de organisatie die verandering aan kan. Naarmate een organisatie meer volwassen wordt is de kans op een goed resultaat bij veranderprojecten groter. Wanneer de complexiteit groter is dan de volwassenheid van de organisatie neemt faalkans toe. Dus bezint eer ge begint en versterk de organisatie om de complexiteit van de verandering de baas te zijn.

>> Blog 2 – Hoeveel verandering kan uw organisatie aan?

Leiderschap tijdens het veranderproces

Aan de hand van het 7 krachtenmodel wordt in de derde blog beschreven hoe een leider van een veranderproces verschillende soorten krachten kan inzetten om een veranderproces met succes te volbrengen. Deze krachten zijn ingedeeld in drie groepen: spirituele krachten, verhalende krachten en instrumentele krachten. Alle 7 krachten staan met elkaar in verband en vragen om inzet van leiders. Wanneer bepaalde krachten worden genegeerd ontstaat er onbalans en kan er weerstand worden geuit door de betrokken in het veranderproces. Het model geeft leiders inzicht om zich al ‘multitaskend’ de juiste weg te vinden naar succes.

>> Blog 3 – Veranderen: werken met 7 krachten tegelijk

Ondersteuning bij organisatieverandering

Meer informatie over ondersteuning bij verandertrajecten? Neem contact op met Oppidum.