Stacey matrix grafiek

Wanneer is Agile werken de goede oplossing?

Print Friendly, PDF & Email

Het werk moet een bepaalde complexiteit hebben die het nuttig maakt om werkaandeweg het product uit te vinden. Als je precies weet wat je nodig hebt is het verstandiger planmatig aan de gang te gaan.

IBM heeft het Cynefin raamwerk ontwikkeld, dat de projecten is vier soorten onderverdeeld. (zie Wikipedia & Scrum Alliance). Met name het kwadrant complex is geschikt voor een Agile aanpak. Stacey heeft dit model hanteerbaar gemaakt door de complexiteit te definiëren met 2 assen:

1. In hoeverre is er overeenstemming tussen de stakeholders
2. In hoeverre is er zekerheid over de oorzaak en effecten combinaties

Als je dit goed inschat, kun je uit het schema van Stacy zien wat de aanbevolen aanpak is. De zone van complex decision-making is met name geschikt voor een Agile aanpak. Eronder is een planmatige aanpak beter.

Interessant is dat de Agile wereld de neiging heeft om ook de judgemental en political gebieden Agile aan te pakken. De traditionele projectmanagement wereld ziet hier juist ook kansen voor een planmatige (ook wel waterval genoemde) aanpak. Die stammenstrijd is niet relevant, wel dat u zelf een bewuste keuze maakt, die bij uw project past. Naarmate uw volwassenheid toeneemt, kunt u deze keuze makkelijker maken.