Samen kom je een stuk verder!

Print Friendly, PDF & Email

Als projectmanager volg je bij ons niet zomaar een training, je neemt deel aan een Project Management Development Learning Journey. Een reis waarin je voortdurend leert en jouw projectmanagement en -leiderschapskwaliteiten op een eigentijdse manier ontwikkelt. Dit is de derde blog in een serie blogs waarin we de stappen van deze PMD Learning Journey doorlopen.

We hebben je meegenomen in hoe onze inspirerende leerreis tot stand is gekomen en hoe de voorbereiding op deze reis verloopt.

cartoon door Bianca Berndsen @ www.studioleff.com

Project Management Development Learning Journey

In deze derde blog legen wij (NIMO en Oppidum) de focus op het leren van en met elkaar. Samen met de groep waarin je jouw leerreis onderneemt, leer je samen met jouw buddy veel meer dan wanneer je alleen reist. Alleen ga je misschien snel, maar samen kom je een stuk verder!

– Start –

De kracht van een training bij Oppidum en NIMO is dat je altijd in een groep leert. Bij trainingen met open inschrijving komen deelnemers in aanraking met deelnemers van andere organisaties. Zo leer jij tijdens jouw reis ook hoe het bij andere organisaties er aan toe gaat. Bij trainingen die incompany plaatsvinden leren deelnemers van en met elkaar in de eigen organisatie en vult onze ervaren trainer graag met praktijkvoorbeelden aan hoe vanuit organisaties een situatie verschillend wordt aangepakt.

De groep waarmee je jouw reis start bestaat veelal uit deelnemers met verschillende werkervaringen en opleidingsachtergronden. Twee weten meer dan één en de ‘groep’ is altijd slimmer dan het ‘individu’. Door samen met de groep de leerreis te ondernemen, zorg je ervoor dat je met elkaar een gemeenschappelijk referentiekader creëert waar je als projectmanager in de toekomst veel rendement uit gaat halen. Anders gezegd: je denkt later nog regelmatig aan de training terug wanneer je in je eigen praktijk tegen een situatie aanloopt die je herkent vanuit je training.

– Stap 4 –

Tijdens de trainingen passen we interactieve werkvormen toe gericht op het van elkaar leren. Voorbeelden van werkvormen die effectief zijn: intervisie, feedback, uitwisselen van ervaringen, paneldiscussies en reflecteren op gemaakte opdrachten. Zo krijg je tijdens jouw leerreis iedere keer weer nieuwe inzichten vanuit verschillende perspectieven.

We bevorderen het samen leren door gebruik te maken van een ‘buddy’-systeem. Je wordt gekoppeld aan een andere deelnemer om samen te leren. Je buddy is tijdens jouw leerreis, maar ook zeker daarna, iemand die je heel erg goed leert kennen. Dus ook waardevol voor jouw netwerk naderhand!

– Stap 5 –

Voor ons is het cruciaal is dat bij alle werkvormen die we inzetten de praktijksituatie of de casuïstiek van de professionals centraal staat. Op deze manier zorgen we ervoor dat de leersituatie herkenbaar en vertaalbaar is naar jouw werksituatie. Dit zorgt voor een betere transfer van het geleerde naar de praktijk. Door het gebruik van praktische werkvormen als simulatieoefeningen, praktijkgerichte oefeningen en rollenspelen, creëren we afstemming tussen een leersituatie en jouw werksituatie.

Vanaf de start van je leerreis zetten we een online leeromgeving in dat je gebruikt om met je reisgenoten onderling te communiceren, praktijkopdrachten te maken en met de trainer te sparren. In deze online leeromgeving heb je de materialen die bij de training gebruikt worden altijd bij de hand.

Door onze blended aanpak beleef je jouw reis meer dan alleen een aantal inspirerende trainingsdagen. Want ook na afloop van de training blijf je via deze leeromgeving met elkaar online verbonden. Zo kun je eenvoudig gebruik blijven maken van elkaars kennis, expertise en advies.

Ben je geïnteresseerd in hoe onze PMD Learning Journey verdergaat en wat we nog meer beleven tijdens onze reis? Volg ons op LinkedIn @NIMO en @Oppidum, binnenkort verschijnt onze volgende blog gericht op de waarde van het leren met en van elkaar. Hopelijk tot snel!


Geschreven door: Simon UitholBianca van SommerenRinse van der Schoot en Franco Achtien.


Wie zijn wij?

NIMO en Oppidum zijn gespecialiseerd in het verzorgen van trainingen op het vakgebied project-, programma-, en portfoliomanagement. We trekken samen op in de veranderende wereld van Projectmanagement. Onze PMD Learning Journey is ontstaan vanuit de gedeelde behoefte om samen meer waarde te creëren en bij te dragen aan het vak projectmanagement. 


Een leven lang leren en ontwikkelen, met NIMO en Oppidum. ‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder!’